Sziasztok,
bár megint eltűntem egy ideje a torták rengetegében, elhoztam nektek a legkirályabb és örök kedvenc őszi sütimet, a jó öreg almás pitét, ahogyan én készítem: jó vajas tésztával, sós karamellel. Dolgozzunk meg azokért a plusz kilókért!
Viccet félretéve, egy szelettől nem dől össze a világ, ellenben annál fantasztikusabb ízélményben lesz részed, és nagyjából nettó 30 perc alatt tuti sütikét varázsolhatsz magadnak. Na lássuk!
Hozzávalók egy kb. 20 cm-es piteformához:
Tésztához:
- 300 g liszt
- 100 g vaj
- 50 g barnacukor
- tk. fahéj
- 1 db tojás
- 1-2 ek. tejföl
- 1 tk. sütőpor
A lekenéshez:
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 4-5 db közepes alma
- 2 ek. cukor
- 1 ek. fahéj
- 1 tk. szegfűszeg
- 1 tk. vaníliapaszta/ 1 cs. vaníliáscukor
- kicsi víz
- fél citrom leve
Sós karamellszószhoz:
- 400 g cukor
- 250 g zsíros tejszín
- 120 g vaj
- 1 tk. só
A vajat a sütőporos liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadunk minden hozzávalót és jól összegyúrjuk. Kivajazott piteformába nyomkodjuk, vagy kinyújtjuk, és méretre vágjuk a formába. Villával megszurkáljuk a tésztát. Előmelegített sütőben 170 °C-on kb. 10-15 percet sütjük. Tehetünk bele pitenehezéket, de én például a sütőből kivéve forrón egy tiszta konyharuhával szoktam lenyomkodni a tésztát.
Míg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Az almát felkockázzuk (hámozni, reszelni is lehet, én kockapárti vagyok), a többi hozzávalóval egy lábasban kicsit "megrottyantjuk", hogy levet eresszen (ha reszeljük, nem szükséges rottyantani :D). Ráöntjük a tésztára, a maradék nyers tésztát kinyújtjuk, csíkokat, vagy tetszőleges formákat szaggatunk és elhelyezzük a pitén. Lekenjük tojással és további 100 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a sós karamellt: a cukrot kis lángon megolvasztjuk, időnként megkeverjük. Mikor már aranybarna, hozzáadjuk a puha vajat, és egyneműsítjük. Ezután jöhet a langyos (langyos, a hideg összekapja!) tejszín, és a só. Összeforraljuk, hagyjuk kihűlni kicsit, majd a pitével együtt tálaljuk.