Anna Cakes

Anna Cakes

Itt az ősz - Fehércsokis, rozmaringos-körtés torta pekándió grillázzsal és fügechipssel

2019. október 07. - Anna Cakes

Sziasztok :)

Bár jómagam ki nem állhatom az őszt, a hideget, az egyetlen dolog, amit talán kicsit szeretek benne, azok az őszi sütemények és receptek. :D Ezért elhoztam nektek a legújabb tortám receptjét, ami annyira új, hogy még csak egyetlenegyszer készítettem el, akkor, amikor kitaláltam. Szóval ez egy tesztverzió, ami olyan jól sikerült, hogy egyből bátorkodom megosztani a receptjét. :D 
A hosszú leírás ne ijesszen meg senkit, abszolút egyszerű és könnyen elkészíthető, csak sokféle ízt és textúrát tartalmaz, ami miatt talán picit időigényesebb. De mivel a munka nagy részét a sütőnk, a tűzhelyünk és a hűtőnk fogja végezni, közben tudunk mást is csinálni, nem kell egy fél napot rászánni az elkészítésére. 

Na jó, lássuk: könnyű, fügelekvárral megkent vaníliás piskótalapok között tejszínes-vaníliás krém, fehércsoki namelaka, rozmaringos karamellizált körte, pekándió-grillázs, a tetején friss fügével és ropogós fügechips-szel.

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

Piskóta:

• 250 g liszt
• 100 g kristálycukor
• 120 g barna cukor
• 3 db nagy tojás
• 70 g olvasztott vaj
• 1 teáskanál házi vaníliapaszta (2 vaníliarúd- 2dl glükózszörp)
• 130 ml tej
• 1 tk. sütőpor

Fehércsoki namelaka:
• 210 g jó minőségű fehércsokoládé (pasztilla, vagy tört)
• 100 ml tej
• 200 ml habtejszín
• 1 vaníliarúd kikapart magja
• 3 db lapzselatin

Fügelekvár:
• 5-6 db friss füge
• 2 tk frissen facsart citromlé
• 100 ml víz

Pekándió grillázs:
• 100 g pekándió
• 120 g kristálycukor

Rozmaringos karamellizált körte:
• 3 db nagyobb körte
• 50 g barnacukor
• 50 ml víz
• 2-3 szár friss rozmaring egészben

Tejszínes vaníliakrém:
• 3 tojássárgája
• 4 ek. cukor
• 1 kiskanál vanília paszta
• 300 ml tej
• 35 g étkezési keményítő
• 200 g mascarpone

Fügechips:
• 1 db füge

Díszítés: friss rozmaring, fügechips, friss füge, pekándió, arany cukorlemezek, pekángrillázs, ízlés szerint

Elkészítés

Elsőként elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, a barna cukrot, vaníliapasztát, a tejet és a vajat a tojássárgához adjuk, majd kihabosítjuk. A szárazanyagokat kimérjük, és fokozatosan kevergetve a sárgájás részhez szitáljuk. Jó sűrű masszát kapunk, kézi habverővel tudjuk beleforgatni a fehérjehabot. A tésztát a tortakarikába öntjük, 150 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen kb. 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha túl gyorsan emelkedik a teteje, kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, hiszen a lassú, egyenletes sülés a lényege ennek a piskótának, így szép egyenes marad a teteje, puha a belseje.

Amíg a piskóta sül és hűl, érdemes a namelaka-val folytatni, hiszen ennek kell egy kis idő míg megdermed annyira, hogy be tudjuk tölteni vele a tortát. Ehhez a tejet, vaníliát felforraljuk, majd a fehércsoki pasztillákra öntjük. Alaposan elkeverjük, amíg a fehércsoki elolvad. Az előzőleg hideg vízbe ázatott lapzselatint is belekeverjük, olvadásig. Hozzáadjuk a hideg habtejszínt, botmixerrel kifényesedésig egyneműsítjük. Hűtőbe tesszük dermedni. A fügelekvárhoz a fügék belsejét egy lábasba tesszük, a vízzel, a citromlével és a cukorral felfőzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni.

A pekándió grillázshoz aprítóban felaprítjuk a pekándiókat kisebb darabokra (nem kell ledarálni), a cukrot egy lábasban karamellizáljuk. Amint szép aranybarna színe van, beleöntjük a pekándiót, elkeverjük, majd a tűzről levéve azonnal sütőpapírra simítjuk, úgy hagyjuk kihűlni.

Ezután karamellizáljuk a körtét: kisebb szeletekre vagy kockákra vágjuk, egy lábasban a cukorral, vízzel és a rozmaringgal feltesszük a tűzhelyre. Amint a víz elfőtt alatta, elkezd szépen karamellizálódni, ez nagyjából 15 perc alatt néhányszor megkeverve magától megtörténik. Ekkor levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Kihűlés után az egész rozmaring szárakat kivesszük belőle.

Ezidő alatt valószínűleg megsült a piskótánk, de a sütőt még ne kapcsoljuk le, hiszen elkészítjük a fügechipset. Ebből akár nagyobb adagot is készíthetünk, hiszen sokáig eláll, és annyira finom, hogy közben falatozni is tudunk belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://annacakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8515202644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása