Anna Cakes

Anna Cakes

Málnás- étcsokis torta

2019. július 15. - Anna Cakes

 

Sziasztok,

 

a mai receptem egy igazi klasszikus kedvenc, a málnás étcsokoládétorta. Egyszerű, finom, a főzött étcsokikrém pedig bármilyen más gyümölccsel, vagy akár gyümölcs nélkül is megállja a helyét a tortában, így végtelen variációban lehet felhasználni.

Hozzávalók egy 16 szeletes (22 cm átmérőjű) tortához:

Piskóta: 
-6 db tojás
-14 dkg cukor
-16 dkg liszt
-1,5 dkg holland kakaópor
-mokkáskanál sütőpor

Krém:
-4 db tojás
-20 dkg cukor
-2-3 ek. holland kakaópor (2 lenne a recept szerint, de aki szereti a jóóó étcsokis étcsokit, mint én, az 3-at tegyen bele)
-20 dkg legalűbb 70%-os étcsoki
-25 dkg vaj
-10 dkg mascarpone

-20-25 dkg málna (fagyasztott is lehet)

 

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a cukor egyharmadát a sárgájához öntjük. A fehérjét kézi mixerrel felverjük, majd mikor kemény a hab, a maradék cukrot két részletben hozzáadjuk, és úgy verjük tovább, amíg szép fényes nem lesz- tehát amíg a cukor elolvad benne. Ezt követően a sárgáját is fehéredésig verjük az előzőleg beleszórt cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal. 
A lisztet, kakaóport és a sütőport összekeverjük, és két részletben beleszitáljuk a tojásos keverékbe, óvatosan, de határozottan, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Ha összedolgoztuk csomómentesre, beleöntjük a tortaformába, és kb. 170 C°-on, hőlégkeverésen nagyjából 30 percet sütjük, de időnként tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad a közepébe szúrt kötőtűre/saslikra/hurkapálcára, akkor kivehetjük.

Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojásokat, a cukrot és a kakaóport egy fém tálban vagy kisebb lábasban simára keverjük, közben egy másik lábasban vizet forralunk. A tojásos keveréket vízgőz felett besűrítjük, ez kb. 10-15 perc főzési időt jelent. Közben folyamatosan kevergessük, különben leég az alja és darabos lesz. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a 2 tábla étcsokit, kevergetjük amíg felolvad benne, majd levesszük a vízgőz felől és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Ha a piskóta megsült, azonnal kivesszük a sütőből, ne hagyjuk bent hűlni, mert összeesik. A forró piskóta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és fejjel lefele fordítva gitterrácsra, vagy akár egy sima tepsire tesszük, s a formában hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a vajat kicsit megmelegítjük, de semmiképp ne olvasszuk fel, ne folyjon, csak legyen puha. Kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzáöntjük a csokis keveréket és a mascarpone-t, úgy keverjük tovább a robotgéppel. Ha kicsit kivilágosodott, szép sima, egynemű krémet kapunk, akkor kész is. Kis időre a hűtőbe tehetjük, hogy hűljön és könnyebb legyen vele dolgozni, de ne hűtsük ki teljesen, mert nagyon kemény, stabil krém lesz belőle.

Ha a piskótánk is kihűlt, 3 részbe vágjuk, minden részt megkenünk a csokikrémmel, és jó vastagon megszórunk málnával, ne sajnáljuk. :D

Az oldalát és a tetejét is megkenjük, habkártyával szépen elsimítjuk, és kis időre bedobjuk a hűtőbe, hogy megkössön a krémünk és stabil legyen a torta. Ezután pedig jöhet a legjobb rész: a díszítés! :D Málnát, különféle csokikat, liofilizált gyümölcsöket, friss gyümölcsöket, szárított rózsaszirmot, virágot,vagy olvasztott csokicsurgatást.. bármit tehetünk rá! Íme néhány példa, én mikkel díszítem.

Remélem, tetszett a recept, ha elkészítitek, mindenképpen mutassátok meg :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://annacakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7414947428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betti 0310 2021.07.13. 23:34:40

Szia :) már nagyon sokszor elkészítettem ezt a krémet és hálásan köszönöm neked, mert már régóta kerestem ilyen stabil de finom csoki krémet. Egyszerűen fantasztikus. Kérdésem az lenne hogy ez működne kakaó és étcsoki helyett fehércsokival is? Vagy van valami hasonló fehér csokis krémed amiben nincs tejszín? Köszönöm
És mégegyszer ezer hála és köszönet
süti beállítások módosítása