Anna Cakes

Anna Cakes

Fehércsokis-málnás cream tart, más néven számtorta

2019. szeptember 06. - Anna Cakes

Sziasztok!

 

Tudom, ezer év telt el, és már mindenki elfelejtette, hogy ilyen is van... de ahogy az lenni szokott, jött a nyár, rengeteg torta, esküvők, nyaralás, stb., ami miatt sajnos a blogra nem jutott idő.

DE ; visszatértem, ráadásul egy olyan tortával, amiről rengetegszer kérdeztek, sok üzenetet kapok, így mindenképp szerettem volna megosztani a receptet, ez pedig nem más mint a néhány éve berobbant, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő cream tart, vagyis a "számtorta".
Nekem is az egyik kedvencem, nem tudom megunni, mert annyi féle ízben, színben, formában, dekorral elkészíthető, és amennyire szép és mutatós, az elkészítése annyira egyszerű. :)

Hozzávalók 2x2 db számhoz (kb. 16 szelet):
- 80 dkg liszt
- 40 dkg cukor
- 4 ek. méz
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- 4 db tojás
- 10 dkg vaj

- 50 dkg mascarpone
- 250 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú legalább)
- 100 g fehércsoki, vízgőz felett megolvasztva
- ízlés szerint porcukor, ha kell még a fehércsoki után ( max. 1 evőkanál)
- kevés vanília
- 100 g málna felfőzve kis vízzel, cukorral/ vagy 100 g málnalekvár

A vajat, tojást, cukrot és a mézet vízgőz felett megolvasztjuk, majd a száraz hozzávalókra öntjük, alaposan összegyúrjuk kézzel, esetleg fakanállal. A tészta elsőre ragacsos lesz, de egy félórára a hűtőbe téve jól lehet majd dolgozni vele. 

Amíg hűl a tészta a hűtőben, sima papírra előrajzoljuk a kívánt számot, betűt, formát. Én kézzel, vonalzó nélkül szoktam megrajzolni, de használhatunk vonalzót, hogy szabályos legyen. Ebből az adagból nagyjából 30-35 cm hosszúságú számokat tudunk vágni, hogy biztosan elég legyen a tészta a nyújtáshoz (fog maradni mindenképp tészta).
A tésztát sütőpapíron, lisztezve, hogy ne ragadjon, maximum fél cm, de inkább 3-4 mm vastagra nyújtjuk, sütés közben szépen meg fog dagadni a tésztánk. Minden számból/ formából kettőt vágunk ki, hiszen így lesz meg a két szint, ami közé krém kerülhet. 
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra, és egyenként, nagyjából 10 perc alatt/ db, készre sütjük a tésztát. Időnként nézzünk rá, mert sütőtől is függ, de elég könnyen sül, így hamar meg is éghet. Akkor jó, ha aranybarnás színe van, és kivéve puha még a tészta.

Amíg kihűlnek a tésztáink, elkészítjük a krémeket. A fehércsokit megolvasztjuk vízgőz felett, majd visszahűtjük langyos/ kézmeleg hőmérsékletre. A tejszínt félkemény habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét, és úgy verjük tovább a kézi mixerrel. Szép, kemény habot kapunk, hozzácsorgatjuk óvatosan, részletekben a langyos fehércsokit, és a vaníliát, közben folyamatosan keverjük a kézi mixerrel, addig, amíg vissza nem keményedik a krém. Megkóstoljuk, ha nem elég édes, kis porcukrot keverünk hozzá. Kiveszünk belőle nagyjából egynegyed részt, amelyet a málnalekvárral keverünk el, és mindkét krémet a hűtőbe rakjuk.

Ha kihűltek a számaink, habzsákba töltjük a kétféle krémet. Én nem használok hozzá kinyomócsövet, csak kivágom az eldobható habzsák végét, úgy töltöm be a tortát. A képen látható módon végigpöttyözzük az alsó szintet a kétféle krémmel. Először a széleit a fehér krémmel, utoljára a közepét töltjük ki a málnás krémmel. 

 

Ha ez megvan, óvatosan ráhelyezzük a felső tésztaréteget. Ezt én egységes fehérrel szoktam pöttyözni, de felülre is kerülhet ugyanúgy rózsaszín akár. 
Ha betöltöttük minden formánkat, hűtőbe helyezzük őket, amíg előkészítjük a dekorációt. Ennek pedig igazán csak a képzelet szab határt, liofilizált vagy friss gyümölcs, virágok, csokik, macaron, kekszek, marshmallow, végtelen íz- és színkombinációban. 

 Mivel a torta alapja egy mézeslaphoz hasonló tészta, így felvágás előtt mindenképp érdemes egy éjszakát hűtőben állnia, hogy magába szívja a krémet, és megpuhuljon. 

Remélem, tetszett a mai recept, hamarosan jelentkezem! :)

 

Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://annacakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1815045284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása