Hahó :)
Tudom.. megint egy hónapja volt bejegyzés. :D
Mentségemre, ma egy másik nagyon népszerű torta receptjét hoztam el nektek, amit a legtöbben szoktatok kérni: a Kinder Maxi King tortáét!
Méltán népszerű egyébként, a csoki-mogyoró-karamell szentháromsággal szerintem nem lehet mellélőni.
Hozzávalók (21-22 cm átmérőjű tortakarikához)
Piskóta:
-6 db tojáa
-14 dkg cukor
-17,5 dkg liszt
-1 tk. sütőpor
Krém:
-500 g mascarpone
-250 g habtejszín
-50 g porcukor (ízlés szerint mehet bele több is, én nem szeretem túlédesíteni a dolgokat)
-2 tk. vanília
Töltelék:
-400 g kristálycukor
-50 g vaj
-100 g tejszín
- 200 g tört földi/törökmogyoró (mindkettővel ugyanolyan finom)
Díszítés:
-100 g tejcsokoládé
-2-3 db Kinder Maxi King
-kevés tort mogyoró
- +ízlés szerint bármi.. én szeretek variálni :)
Elkészítés:
A tojásokat a szokott módon kettéválasztjuk. A fehérjét a kétharmad cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját az egyharmad cukorral kihabosítjuk. Összeforgatjuk őket, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Óvatosan összeforgatjuk, míg egynemű masszát kapunk.
Tortaformába öntjük, 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad a beleszúrt tűre, kivehetjük. Sütőből kivéve azonnal lisztezzük a tetejét, és fejjel lefele fordítjuk, úgy hagyjuk kihűlni a formában.
Ameddig sül és hűl a piskótánk, elkészítjük a karamellt. Egy lábasban feltesszük a cukrot kis lángra, néha óvatosan megkeverve, megrázogatva megvárjuk míg elolvad és szép aranyszínű lesz. Ekkor húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, majd tejszínt. Alaposan elkeverjük, felforraljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a habtejszínt felverjük, majd mikor már félkemény a hab, hozzáadjuk a mascarpone-t, porcukrot, vaníliát, úgy verjük tovább a habot a kézi mixerrel. Ha nem elég édes a krém, tehetünk még hozzá cukrot, de nem érdemes nagyon édesre csinálni, hiszen még telenyomjuk majd a házi karamellszószunkkal. :)
Ha elkészült a krém, kihűlt minden alkotóelemünk, akkor összeállítjuk a tortát. A piskótát 3 részre vágjuk, a lapokat megkenjük a tejszínkrémmel, középen mélyedést hagyva meglocsoljuk a karamellel és megszórjuk bőven a mogyoróval. A maradék krémmel körbekenjük a tortát, és betesszük a hűtőbe dermedni.
Ezalatt vízgőz felett felolvasztjuk a tejcsokit, és visszahűtjük. Amint langyosra hűlt, kivesszük a hűtőből a tortát, eloszlatjuk a tetején a csokit, és óvatosan lefolyatjuk az oldalán is. Ízlés szerint díszítjük.
Remélem, tetszett a mai recept, végtelenül egyszerű elkészíteni,mégis az egyik legnagyobb kedvenc!
Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Anna