Sziasztok,
a mai receptem egy igazi klasszikus kedvenc, a málnás étcsokoládétorta. Egyszerű, finom, a főzött étcsokikrém pedig bármilyen más gyümölccsel, vagy akár gyümölcs nélkül is megállja a helyét a tortában, így végtelen variációban lehet felhasználni.
Hozzávalók egy 16 szeletes (22 cm átmérőjű) tortához:
Piskóta:
-6 db tojás
-14 dkg cukor
-16 dkg liszt
-1,5 dkg holland kakaópor
-mokkáskanál sütőpor
Krém:
-4 db tojás
-20 dkg cukor
-2-3 ek. holland kakaópor (2 lenne a recept szerint, de aki szereti a jóóó étcsokis étcsokit, mint én, az 3-at tegyen bele)
-20 dkg legalűbb 70%-os étcsoki
-25 dkg vaj
-10 dkg mascarpone
-20-25 dkg málna (fagyasztott is lehet)
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a cukor egyharmadát a sárgájához öntjük. A fehérjét kézi mixerrel felverjük, majd mikor kemény a hab, a maradék cukrot két részletben hozzáadjuk, és úgy verjük tovább, amíg szép fényes nem lesz- tehát amíg a cukor elolvad benne. Ezt követően a sárgáját is fehéredésig verjük az előzőleg beleszórt cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal.
A lisztet, kakaóport és a sütőport összekeverjük, és két részletben beleszitáljuk a tojásos keverékbe, óvatosan, de határozottan, hogy minél kevésbé törjük össze a habot. Ha összedolgoztuk csomómentesre, beleöntjük a tortaformába, és kb. 170 C°-on, hőlégkeverésen nagyjából 30 percet sütjük, de időnként tűpróbával ellenőrizzük. Ha nem ragad a közepébe szúrt kötőtűre/saslikra/hurkapálcára, akkor kivehetjük.
Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojásokat, a cukrot és a kakaóport egy fém tálban vagy kisebb lábasban simára keverjük, közben egy másik lábasban vizet forralunk. A tojásos keveréket vízgőz felett besűrítjük, ez kb. 10-15 perc főzési időt jelent. Közben folyamatosan kevergessük, különben leég az alja és darabos lesz. Ha besűrűsödött, hozzáadjuk a 2 tábla étcsokit, kevergetjük amíg felolvad benne, majd levesszük a vízgőz felől és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha a piskóta megsült, azonnal kivesszük a sütőből, ne hagyjuk bent hűlni, mert összeesik. A forró piskóta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és fejjel lefele fordítva gitterrácsra, vagy akár egy sima tepsire tesszük, s a formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez a vajat kicsit megmelegítjük, de semmiképp ne olvasszuk fel, ne folyjon, csak legyen puha. Kézi mixerrel kihabosítjuk, majd hozzáöntjük a csokis keveréket és a mascarpone-t, úgy keverjük tovább a robotgéppel. Ha kicsit kivilágosodott, szép sima, egynemű krémet kapunk, akkor kész is. Kis időre a hűtőbe tehetjük, hogy hűljön és könnyebb legyen vele dolgozni, de ne hűtsük ki teljesen, mert nagyon kemény, stabil krém lesz belőle.
Ha a piskótánk is kihűlt, 3 részbe vágjuk, minden részt megkenünk a csokikrémmel, és jó vastagon megszórunk málnával, ne sajnáljuk. :D
Az oldalát és a tetejét is megkenjük, habkártyával szépen elsimítjuk, és kis időre bedobjuk a hűtőbe, hogy megkössön a krémünk és stabil legyen a torta. Ezután pedig jöhet a legjobb rész: a díszítés! :D Málnát, különféle csokikat, liofilizált gyümölcsöket, friss gyümölcsöket, szárított rózsaszirmot, virágot,vagy olvasztott csokicsurgatást.. bármit tehetünk rá! Íme néhány példa, én mikkel díszítem.
Remélem, tetszett a recept, ha elkészítitek, mindenképpen mutassátok meg :)